Lichaamsgerichte Trauma Therapie (Somatic Experiencing®)

Somatic Experiencing (SE) is een psycho-somatische methode voor het helen van trauma ontwikkeld door Dr. Peter Levine (zie foto).

peter-levine

SE – Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte traumaverwerkingsmethode. Hierin wordt uitgegaan dat alles wat een schrikreactie geeft een fysieke impact heeft, met name in de zenuwbanen. Bij kleine schrik laten we de spanning op een gegeven moment wel los, maar bij een grotere schok of een herhalend schokkende gebeurtenis, kan zich de spanning fysiek vastzetten. Denk hierbij aan een constant gevoel van alert zijn, een hoge spiertonus en een ‘opgetrokken’ middenrif, waardoor je oppervlakkiger ademhaalt.

 

Klachten als, aanhoudende vermoeidheid, spanning en “een kort lontje hebben” kunnen te maken hebben met onverwerkte ingrijpende ervaringen. Deze ervaringen noemen we traumatische ervaringen. Ze beïnvloeden ons gevoel van veiligheid en vertrouwen maar ook ons gevoel van eigenwaarde waaruit uiteindelijk fysieke klachten en emotionele problemen kunnen ontstaan.

Een ervaring wordt pas traumatisch wanneer we er niet in slagen los te komen van onze primitieve reacties op pijnlijke ervaringen. We zetten spanning vast en blokkeren energie, waarbij we niet in staat zijn om een pijnlijke ervaring, volledig te ervaren en daarmee los te laten.

 

Wanneer we naar de dieren wereld kijken zien we dat bijvoorbeeld een antilope die weet te ontsnappen aan de klauwen van een leeuw zich terug voegt in de kudde. Het dier zal rillen en trillen en vervolgens terug keren naar “normaal”gedrag. Ze heeft van de ervaring geleerd.

Wij mensen hebben in de basis ook de mogelijkheid tot dit soort reacties. We zien het bij mensen die net en ongeluk of een andere intense ervaring hebben gehad. Wanneer we hier in alle rust en liefst met aandachtige begeleiding door heen kunnen gaan, dan kunnen ook wij weer terug keren naar ons normale doen.

Kijk hier voor een filmpje waarbij een antilope weet te ontsnappen en bijkomt uit de bevriezing.

In therapie wordt gezorgd voor een veilige omgeving om in te werken en te verwerken terwijl je zo ontspannen mogelijk zit. We kijken niet zozeer naar de ervaring zelf als wel naar waar en hoe zich de ervaring heeft vastgezet in het fysieke lichaam. We worden bewust van, en leren onze lichamelijke en emotionele reacties kennen, ze te beheersen, te ontladen om ze uiteindelijk los te laten.

De therapie werkt niet alleen voor mensen met heftige traumatische ervaringen maar ook voor mensen met chronische stress en/of pijnklachten.

Op de website van Somatic Experiencing Nederland kan je meer lezen over SE. Klik hier.
Kijk hier voor een filmpje waarbij Peter Levine iets verteld over Somatic Experiencing.

Op youtube.com zijn diverse interviews te zien met Peter Levine. Alle filmpjes zijn Engelstalig.